Vester Jølby – Fjordkær
Udskriv denne side...
Klik for større billede...
Et af de små fi skerhuse ved Fjordkær.
Vestermarken i Vester Jølby er et godt sted at studere udskiftningen af byens gårde i 1788. Her fortæller de lange, lige veje og hegn om udskiftningen, og det samme gør de fritliggende gårde, som dengang blev fl yttet ud af landsbyen. Vester Jølby er det bedste eksempel på Mors på en stjerne- og blokudskiftning, hvor bebyggelses-, dige- og hegnsstrukturen er bevaret.

Vester Jølby ligger på en tungeformet bakke, der rækker ud i flader af hævet havbund mod sydøst og nordvest. Fra Vester Jølby er der fra skrænterne mod nordvest vid udsigt til Skyum Bjerge, Vilsund og Rovvig. Mod sydøst er der udsigt til et inddæmmet område med rørskov og en sø. Nord for Vester Jølby er der udsigt mod vest til Rovvig.

Klik for større billede...
Overgaard er en af de gårde, som tydeligt afspejler egnens
byggeskik.
Byen rummer typiske eksempler på egnens byggeskik. Overgaard og Kærgaard er med deres lave længer, valmede tage, gule mursten og gårdspladser med pikstensbelægning eksemplariske for egnens gårde. Sognets præst gav i skriftlige optegninger i 1830’erne et godt billede af egnens bønder. De ville hellere arbejde med dyr end avle korn. Så kunne præster og købmænd beklage sig nok så meget over, at bønderne sorterede kornet i tre: Det bedste til eget brug, det næstbedste til dyrene og det ringeste til købmanden, hvoraf kom betegnelsen købmandskorn.

Ved Fjordkær langs Rovvig ligger en række små huse, som har været til daglejere og fiskere. Enkeltvis er de små huse ikke noget særligt, men i deres sammenstilling danner de en sympatisk helhed. Husene er blevet omdannet til sommerhuse, og deres historie dokumenterer, at fiskeriet i perioder var en nødvendighed for den voksende husmands- og landarbejderbefolkning på Mors.

Klik for større billede...
Kulturmiljø Vester Jølby – Fjordkær 1:10.000.