Flade, Salgerhøj og Skibsted
Udskriv denne side...
Flade fortæller med sine bygninger, veje, beplantning og diger om en af de største forandringsperioder i landets historie – udskiftningen. Men de kulturhistoriske spor underordner sig naturligvis – nu som før – det storslåede landskab med Salgerhøjbuens højdedrag. De landskabelige forhold er stærkt medvirkende til, at trækkene fra udskiftningstiden er bedre bevaret her end andre steder på Mors. Flade Klit (klit er et gammelt ord for bjerg eller højdedrag) har man ikke kunnet rette ud og dyrke rationelt, som man kunne på de lavere og mere jævne marker andre steder.

Klik for større billede...
Klik for større billede...
Klik for større billede...
Hanklit. Mod vandet fremstår aske- og molerlagene som en farvesymfoni.
Udsigten fra Salgerhøj
over Flade Klit omkring 1900. Salgerhøj er med sine 89 meter øens højeste punkt.
Flade, Salgerhøj og Skibsted på Generalstabens kort 1882.

Alle Flades huse og gårde lå oprindelig samlet i læ af højdedraget i en kort række øst-vest på grænsen mellem den høje klit mod nord og det fl ade moræneland mod syd. Det træk genfi ndes, for selvom Flade har fået mange fl ere huse siden, er den stadig en langstrakt by langs vejen. Nordmorsvej ligger, som en skillelinje, mellem hovedparten af de udfl yttede gårde og den gamle landsby.

I klitten fi nder man også stadig spor af udskiftningen i form af de små jordlodder. Her opstod en række husmandssteder, og de blev ikke, som så mange andre steder, opkøbt og samlet under de store gårde i 1970’erne. Derfor er skellene fra udskiftningen i vidt omfang bevaret her.

Flade Klits bevoksning var i tiden omkring udskiftningen en helt andet end den, vi ser i dag. Træløs hede med lyng og gråris. Den nuværende beplantning er for en stor dels vedkommende begyndt efter udskiftningstiden, hvilket også gælder skellene.

Klik for større billede...
Kulturmiljø Flade, Salgerhøj og Skibsted 1:10.000.
Kulturmiljø Flade, Salgerhøj og Skibsted 1:10.000.

De gamle vejforløb, som er meget gamle og stammer tilbage til en tid længe før udskiftningen, er også meget velbevarede. Her kan man følge i folks spor. Til og fra kirken og helligkilden, hovvejene til de nærmeste herregårde (Nandrup og Ullerup), hvor der skulle ydes hoveri, vejene til, fra og over Flade klit,som hyrderne brugte til at drive kreaturerne til græsning, og ikke mindst vejen mellem Flade og Skibsted Strand – fiskeriet ydede et væsentligt bidrag til husholdningen. Fra oldtiden er der markante spor i form af rækken af høje på kanten af Flade Klit. Der er også spor af bopladser ved kærene, der dengang var vige, Frostkjær, Mosekjær m.v.

Flades bebyggelse er som helhed velholdt og sammenhængende. Byen rummer flere huse med et vist oprindeligt udtryk. Terrænet har skabt en bebyggelsesstruktur, som med sin terrasseform har et sydlandsk strejf. Forsamlingshuset er værd at fremhæve – velbevaret og bygget af de røde sten, som præger byen.

Klik for større billede...
Klik for større billede...
Klik for større billede...
Langs Skibstedvej ligger nogle af områdets karakteristiske
hulveje.
Udsigt over Thisted Bredning.
Et af de gamle huse langs Skibstedvej.