Ljørslev
Udskriv denne side...
Klik for større billede...
Ljørslev på Generalstabens kort 1882.
Fire bygninger i Ljørslev fastholder sporene af tidligere tiders tro og skik. Kirken er det mest markante vartegn, men også det tidligere missionshus, det tidligere forsamlingshus, præstegården samt det tidligere afholdshjem er synlige eksempler på, at der her har eksisteret et levende åndsliv.

Ljørslev er domineret af kirken, der troner midt i byen på en høj bakke. Kirken er romansk. Den har hørt under herregården Højris. I lange perioder stod Indre Mission stærkt i sognet. Præstegården fungerer ikke længere som præstegård, men bygningen, og dermed også konfi rmandstuen, er bevaret. Præstegårdens landbrug drives stadig.

Klik for større billede...

Det tidligere forsamlingshus ligger syd for kirken ved vejen fra Ørding. Her var der rum for foredrag og foreninger, som også Ljørslev havde mange af. Ved svinget i østenden af byen, på vej mod Højris,ligger det nu nedlagte missionshus, opført i 1907. Det var tidligere et rødstenshus, men nu er det pudset og malet gult med hvide, optrukne gesimsbånd. I dag er missionshuset fritidshus. I det snoede vejkryds ligger det tidligere afholdshjem “Stjernen”. Huset er bygget af kampesten med fuger, som er trukket op med hvid maling. Stjernen over døren er afholdsbevægelsens mærke. Afholdsbevægelsen var stærk omkring 1900.

Klik for større billede...
Klik for større billede...
På grund af den høje placering dominerer kirken
Ljørslevs bebyggelse.
Bevaringsværdige strukturer, Ljørslev.

Missionshuset markerer sig stadig i byen, men nu er det
blevet omdannet til sommerhus.

Landskabet er præget af de mange bakker og slugter, hvor der især omkring Ljørslev er en del moselavninger. Det er sporene efter de såkaldte “dødishuller”. Ljørslev ligger lavt i terrænet, og bebyggelsen i landsbyen underordner sig som helhed det slyngede vejsystem. Fortætningen er størst syd og nord for kirken. Mod vest tynder bebyggelsen ud i en mere åben struktur. Bebyggelsen består som helhed af mindre længehuse med sadeltag. Der er en vis ensartethed i bebyggelsen på grund af ens form og skala. Et bemærkelsesværdigt træk ved landsbyen er de mange, tætte trægrupper – især i byens vestlige side.

Kulturmiljø Ljørslev 1:10.000.