Karby
Udskriv denne side...
Karby 1:10.000.
Karby har været handelscenter på Sydmors, siden der blev næringsfrihed i 1800-tallet, og der kan lægges megen symbolik i, at den tidligere kommuneskole, som blev lukket i 1990’erne, genopstod som friskole og fi k mottoet “Lille og vågen”. Karbys huse og indbyggere er gode eksempler, når der skal fortælles historie om forretningslivet på Mors.

Den opmærksomme iagttager vil hurtigt se spor efter byens tidligere rolle som handelscenter. Facaderne afslører, at her har der været mange butikker og små virksomheder. I 1970’erne og 1980’erne blev det dog selv i Karby synligt, at detailhandelsbranchen ændrede sig. Butikkerne lukkede også her. Men i Karby blev der i 1990’erne arbejdet for at vende denne udvikling, og byen er stadig levende. Her er flere håndværkere, maskinstation, brugs og servicefag.

Klik for større billede...
Karby på Generalstabens kort 1882.
Blandt de første virksomheder i Karby var to møller, Nørre Mølle og Sønder Mølle. På Torvets vestside byggede en fotograf hus i 1863, og frem til 1898 var der i bygningen skomager, maler, snedker og butik. I 1898 blev der købmandsforretning. Lige syd for lå byens ældste købmandshandel. En stor grund hørte til købmandshandlen, og der var vej til stranden. I byen var der i 1924 seks købmænd, og mejeriet blev det, der overlevede længst på Mors!

Karbys bebyggelsesmønster med bebyggelsen samlet tæt langs den gennemgående vej understreger byens funktion som lokalt handelscenter. Mange tidligere forretninger og virksomheder er ombyggede, men se for eksempel syd for kirken. Her ligger et hus, hvor facaden fortæller, at der engang har været to butikker.

Klik for større billede...
Klik for større billede...
Klik for større billede...
Karby Kirke, bygget i 1100-tallet, fremstår næsten i korsform. Kirken er stor og markerer sig i byens bebyggelse.
Her er nogle af beviserne på, at Karby havde et rigt forretningsliv.

Karby ligger på kanten af bakken ud mod det flade kystlandskab.