Fuglekvarteret
Udskriv denne side...
Klik for større billede...
Bebyggede strukturer i Fuglekvarteret.
Fuglekvarteret er i sin helhed et eksempel på 1960’ernes byplanlægning og arkitektur. Spændvidden i bebyggelsen, fra almene etageblokke, over lave rækkehuse til fritliggende enfamiliehuse, giver et godt indtryk af tidstypiske boligidealer.

De første planer om at bygge i området blev præsenteret af Nykøbing Andelsboligforening i 1946. Byggeriet skulle fi nde sted på en del af de arealer, som tidligere havde været anvendt af Oscar Bangs planteskole. Først i 1957 blev planerne omsat i byggeri, men så gik det også stærkt. Husene blev hurtigt solgt. Op gennem 1960’erne blev der bygget flittigt. Allerede i september 1962 blev der holdt rejsegilde på hus nr. 100.

Socialfi lantropisk Byggeselskab byggede en del rækkehuse i området. Servitutter med bestemmelser for hustype, materialer, farvevalg og den disciplinerede placering på en linie langs vejene har givet en fin helhed. Denne kvalitet er under pres af tilbygninger i form af havestuer og carporte. Værd at fremhæve er Solsortevejs små, røde, murede huse, hvis rytme understøttes af det stigende terræn mod vest. Ternevej og Svalevej med smukke, kurvede forløb er eksemplariske ved den helhed, der dannes af det homogene materialevalg og anvendelsen af den samme hustype. Den er kendetegnet af eternittage med 30 graders hældning og en muret, forsat bygningskrop, der sammen med velholdte forhaver giver indgangspartiet en menneskelig skala.

Klik for større billede...
Klik for større billede...
Klik for større billede...
I Fuglekvarteret ser man forskellige idealer om boligformer. Her er det Drosselvejs rækkehuse.
Svalevejs kurvede forløb fremhæver bakkeformationens bløde form. Bemærk det ensartede materialevalg i parcelhusene.

Fuglekvarteret på Generalstabens kort 1882.


Kulturmiljø Fuglekvarteret 1:6.000.